Peilzender

Uw Tesla beveiligen, is dat nodig?  

U bent net trotse bezitter van een Tesla S of een Tesla X en uw verzekeraar eist aanvullende beveiliging tegen diefstal zoals een peilzender, wat nu?

Verzekeraars eisen bij een auto boven een bepaalde cataloguswaarde vaak een SCM gecertificeerd beveiligingssysteem met koppeling met een alarmcentrale. (SCM – klasse voertuigvolgsysteem / voorheen SCM klasse 4/5) Bij de Tesla S en de Tesla X is deze SCM certificering niet mogelijk.

Tesla heeft toch al een alarmsysteem?

De Tesla S en X worden standaard geleverd met een eigen beveiligingssysteem. Dit systeem is echter niet gekoppeld aan een alarmcentrale (PAC-meldkamer). Mede hierdoor dient de Tesla aanvullend beveiligd te worden. Omdat een Tesla volledig elektrisch aangestuurd wordt, is het niet mogelijk om een – al dan niet SCM gecertificeerd – voertuigvolgsysteem te installeren. In plaats daarvan kan echter wel een terugvindsysteem in de vorm van een peilzender worden geïnstalleerd. Dit is veelal de aanvullende eis vanuit de meeste verzekeraars en zo ook bij Turien & Co.

Tesla 3 hoeft geen peilzender

De Tesla model 3 hoeft geen peilzender als:

  • Indien de Model 3 is uitgerust met een security package
  • Als de Tesla Model 3 verzekerd wordt bij Turien.

 

Is de Tesla model 3 via Unigarant of een andere verzekeraar verzekerd dan kan er wel een peilzender verplichting zijn. U wordt hier altijd over ingelicht. Turien & Co eist wel een peilzender voor de Tesla S en de Tesla X. Een Lojack of een systeem van Moving Intelligence. (een Mi6 of MI 8) of een Mi9 geïnstalleerd in een Tesla Model X is tevens als SCM – klasse TV01 te certificeren.

Een SCM TV01 gecertificeerd terugvindsysteem is een na-diefstalsysteem waarmee een voertuig, conform de norm, binnen 24 uur in Nederland teruggevonden moet worden. Na-diefstalsystemen met een TV01 certificering voldoen aan een terugvindpercentage van minimaal 80% of hoger.

Meer informatie over het Mi9 terugvindsysteem en de overige peilzenders vindt u op de site van Moving Intelligence.

Met de peilzenders kunt u onderstaande Tesla modellen beveiligen: 

  • Model 3 (zonder uitrusting security package)
  • Model S
  • Model X

Dan nog even het volgende: Kiwa SCM heeft de startonderbreker van de Tesla Model X gecertificeerd als een SCM – klasse Startonderbreker. Het is mogelijk  om de Tesla Model X – middels een MI9 – te voorzien van SCM – klasse TV01 certificering.